7 Mart 2014 Cuma

DUBLAJ MI, O NE OLA KI?




Yahu her seferinde ayni seye gulunur mu ama bal gibi de gulunuyor iste. Mevzu bahis, Polonya televizyonlarinda gosterilen yabanci filmler. Bu arkadaslar dublaj nedir bilmez Daha dogrusu onlarin bildigi dublaj bizimkinden farkli. Bir amca dusunun 40 li yaslarda. Iste bu amca film de konusan her bir canliyi seslendirir. Kadin, erkek, bebek, teyze, hala, kuzen, emmi, kedi,kopek diye abartabilirim daha daha daha yani. Allah ne verdiyse diyelim biz buna.


Surda ornegini gorebilirsiniz.


Ayni durumu bir teyzemiz de gerceklestirebilir. Yukarida saydigim sesleri sadeceee bir teyze seslendirir. Saka gibi valla saka. Dublajin altindan orjinal ses de gelmektedir ki bu da tam kafa karisikligi. Bir yandan orjinal konusma bir yandan dublaj yapan teyzemiz veya amcamiz pofff yani.


Bir kiz bebek dusunun daha yeni konusmaya baslamis. Ordan bir amcanin sesi gelir kart mi kart, duygusuz mu duygusuz, bebeklikten pek uzak '' Anne mama. " der. Kikiikii Bu amca ses tonunu hic degistirmez, sifir duygusallik, sifir vurgu. Mesela korkunclu bir olay yasaniyodur orjinalinde kiz avazi ciktigi kadar korku icinde bagirir. Gel gor ki bizim amca hic istifini bozmadan siradan bir metin okuyormuscasina seslendirmesini yapar. Iste o an "bu ne yeaa" diye kalir sonra da basarim kahkahayi. Hele ki sevisme sahneleri... Ooo Bozeee


Bu konuda elestiriye gelmez Polaklar. Onlara gore normal olani bu. Hatta bizim dublaj olayimizi yerden yere vururlar. Ama cicim biz dublaj konusunda pek bi basarili ulkeyiz hahha. Neymis efendim orjinal sesi duymak istiyorlarmis, konusurken dudaklar eslesmedigi icin film cok rahatsiz edici oluyormus mus mus da bilmem ney. Evet tatlim, guzelim bir kizi kart bir amca seslendirince hiic rahatsiz edici olmuyor zaten.


Muhterem Polak kardeslerimiz diyorki : Bizlerin yaptigi dublajda iki farkli dili ayni anda duyabiliyoruz ve boylece bir cok yabanci kelime ogrenebiliyoruz. Bu da dil ogrenmemiz konusunda buyuk yardimci. Boyle bir bakis acisi da var tabi. Bilmiyorum ben ne dil ogreneblirdim ne de izledigim filmi anlayabilirdim bu sekilde heralde.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder